söndag 22 juli 2012

Tjocka grytlappar

Fick igår för mig att rensa i min stick-korg, som i och för sig är en tidningskorg i läderimitation köpt på Chilli, då jag påträffade ett litet halvt bortglömt grytlapps-projekt i motivstickning. Men då garnet hade dragit sig så illa på baksidan av motivet och jag bara hade börjat sticka baksidan och grytlappen dessutom skulle bli för tjocka, så bestämde jag mig för att repa upp det hela.

Men när jag skulla lägga in garnet i garderoben, där mitt garnförråd huserar, så fick jag istället lust att göra ett par grytlappar av den sort som jag gjorde i höstas, då det bara blev en för det cerisa garnet inte räckte.


Denna gången blev det turkos som andra färg. Riktigt kul att sticka i dubbelt garn. Då kan man ha en färg som bas och sedan byta den andra allt efter humör. Fort gick de med och jag älskar verkligen dessa riktigt tjocka grytlapparna. De är som man kan ställa en varm kastrull på dem.

Och mönstret? Jo, det bjuder jag på i vanlig ordning. Sticka och njut och skriv gärna en liten hälsning här. Alltid kul att se att ni läser.

Fakta
Mönster: Lägg upp 37 maskor och sticka mosstickning i dubbelt garn tills den blir kvadratisk. Avmaska, men ta inte av tråden, utan virka en ögla av 15 luftmaskor och fäst med en smygmaska först.
Garn: Sunny (grå) och Conny (turkos)
Garnåtgång: Ca 37g av Sunny och 17g av Conny
Storlek: ca 20x20cm
Stickor: 4,5mm, virknål 4mm
Klar: 22 Juli 2012

lördag 21 juli 2012

Babyfilt med rutmönster

Nu vart denna babyfilt klar och bra var ju det. Då slipper jag stressen med den inför dopet av lilla Max, som är min storebrors familjs minsting. Skönt att ligga steget före så att säga.

Steget före har jag nog legat rätt länge egentligen. Började på den redan i februari vill jag minnas. Men den har fått åka i och ur stickkorgen ett par gånger och legat till sig. Andra projekt har kommit emellan och det är ju inte alltid kul att sticka till smått som inte har kommit till världen ännu.


Nu är jag nöjd och stolt över att den är klar i god tid och att blev så otroligt fin! Den är så enkel i sin konstruktion. Kan man bara sticka lite aviga och räta, så kan man sticka detta rut-mönster. Kan dock vara bra att ha en varvräknare att tillgå, då man räknar varven hela tiden.

Här syns mönstret mycket tydligt. Visst är det fint?!
Nu kan jag ta det lugnt och sticka på annat istället och garn till olika projekt finns hela garderoben full. Och vad sätter jag stickorna i härnäst? Ja, det får man se om man fortsätter följa bloggen.

Fakta
Mönster: BabyDrops 11-25. Finns här på nätet. Stickade dock rutorna 16v höga, så de blev mer kvadratiska.
Kanten virkades *1 fm, 4 lm, hoppa över 1 m*, avslutade varvet med sm i första m.
Garn: Drops Muskat soft och Drops ♥ You
Garnåtgång: 6 nystan av Muskat soft, samt 1 nystan av Drops ♥ You
Stickor: Rundsticka 3,5mm, 60cm, virknål 3
Storlek: Lilla, fast min blev "bara" ca 55x75cm då jag inte kollade stickfastheten först.
Klar: 19 Juli 2012 

måndag 2 juli 2012

Lin-sjal

Jaha, då var det åter dags att blogga. Ännu en sak har alltså färdigställts. Det är faktiskt riktigt härligt när de påbörjade projekten krymper i antal och blir till något användbart istället. Och just användbart blev detta projekt. Kommer nog använda den varje tråkväders-dag under hela sommarhalvåret. För på blåsiga västkusten så är det skönt med en sjal runt halsen.
Hela sjalen
Jag är så glad över resultatet och har redan invigt den, fast den blev färdig sent igår kväll. Och om ni funderar på att sticka den, så ska jag direkt nämna att det inte är ett nybörjar-projekt. Inte för att mönstret är svårt (består dock av omslag och ihoptagningar), utan för att om man tappar en maska så kan man få ett rent helvete med att plocka upp den, utan att repa upp alltihop.

Närbild på mönstret
Just detta vet jag av egen erfarenhet, då jag inte tänkte mig för, utan stickade förlångt innan avmaskningen och behövde ta upp ett par varv. Resultatet av att ta upp ett par varv var att jag fick sticka om tio istället, och så många svordomar som jag sa igår kväll, brukar jag nog inte ens säga på en hel månad. En hel timme extra tog det att färdigställa den och jag var nästan rädd för att jag skulle behöva göra om hela sjalen när garnet bara gled upp längre och längre ner bland de vackra omslagen.
Men nu är den klar och jag är stolt och nöjd över resultatet. Det var en liten utmaning, men när jag väl kom underfund med mönstret, så gick det som en dans.
Fakta
Mönster: 2109 från Ullcentrum Öland
Garn: Ullcentrums lingarn Linea
Garnåtgång: 1 härva (85g då det var andrahandsortering)
Stickor: 6mm
Storlek: ca 22cm bred och 174cm lång
Klar: 1 Juli 2012